Recensie – Come As You Are door Emily Nagoski


BOEK | Come As You Are : The Surprising New Science That Will Transform Your Sex Life – Emily Nagoski, Ph.D. (2015)

Al jaren zijn farmaceuten op zoek naar het nieuwe goud: de roze viagra, een pil die in één klap alle seksuele ‘problemen’ van vrouwen oplost. Met het boek Come As You Are laat onderzoeker en sex educator Emily Nagoski zien dat zo’n pil absolute onzin is en hoe je als vrouw met een ‘ander’ opwindingsysteem dan de (mannelijke) norm wel degelijk kan genieten van seksualiteit op een manier die voor jou werkt.

Nagoski voorziet haar verhaal van een stevige wetenschappelijke bodem. Dat betekent niet dat je je constant door onderzoeksresultaten moet worstelen; ze verwerkt haar kennis op een toegankelijke manier en versterkt dit door de praktijkvoorbeelden die ze door het boek weeft, evenals eenvoudige en effectieve oefeningen om je bewust te worden van jouw opwindingsstijl (een aantal is gratis te vinden op haar website). Eén van de systemen die ze introduceert is het dubbele besturingssysteem die je opwinding reguleert: wat zijn het ‘gaspedaal’ en de ‘remmen’ die van invloed zijn op je seksuele respons? Hoe leer je die beter bedienen?

Ondanks de soms wat Amerikaanse toon waar je af en toe doorheen moet bijten is Come As You Are één van de beste boeken over vrouwelijke seksualiteit die de afgelopen jaren verschenen is. Alleen al door de constante nadruk op het feit dat vrouwen die minder snel opgewonden worden of niet altijd kunnen genieten van seks niet afwijken van de norm, maar dat de norm afwijkt van de realiteit.

Het boek richt zich op een heteroseksuele doelgroep, al gebruikt ze ook voorbeelden uit lesbische relaties, bespreekt ze intersekse mensen en gebruikt ze bewust ’they’ als algemeen gebruikt voornaamwoord om de voorbeelden meer genderneutraal te laten zijn.

Nieuwsgierig geworden? Bestel het boek bij boekhandel Savannah Bay!

You may also like

MARIJE JANSSEN

Seksualiteit en intimiteit zijn voor velen van ons fundamentele onderdelen van ons leven. Ik ben gepassioneerd om mensen tools te bieden waarmee ze hun eigen seksualiteit en intimiteit vol overgave kunnen beleven.

In mijn werk ben ik LGBTQ+ en kink bewust.

Blijf op de hoogte