Ongehoord – Aflevering 8 – Dicht op de Huid: Merel


Wat was dit een openhartig, integer en ook vrolijke tweede Dicht op de Huid gesprek! Ik ben heel blij dat Merel (bekend van haar blog ‘De Groene Meisjes’) het vertrouwen in ons had om haar seksuele levensverhaal voor de microfoon te delen. In deze aflevering vertelt ze over hoe ze haar seksuele ontwikkeling beleefde in een streng religieuze omgeving waar ze niet kon zijn wie ze daadwerkelijk was en haar seksualiteit zich vooral in het stiekeme afspeelde.

Verder praat ze over haar relatie met haar lichaam, dat niet voldoet aan de maatschappelijke normen over wat mooi is en wat niet. Hoe dat haar in de weg heeft gezeten en vooral ook hoe in de afgelopen jaren haar relatie met haar lichaam ten positieve is veranderd, mede dankzij seks. Oh en last but not least hebben we het over orgasmes en hoe tof die zijn. Nu wil ik een aflevering maken die in het teken staat van orgasmes!

Aan het begin van de uitzending hebben we het over de rol die boeken hebben gespeeld in het leven van Merel. Ze noemt kort het boek ‘Come As You Are’ (of Kom Als Jezelf in de Nederlandse vertaling) van Emily Nagoski. Dit boek heeft mij persoonlijk veel nieuwe inzichten gegeven die mijn denken over seksueel verlangen hebben gevormd. Het boek richt zich voornamelijk op cis gender vrouwen, maar ik denk dat de kennis voor veel mensen waardevol kan zijn.

Later in het gesprek noem ik ‘No Archive Will Restore You’ door Julietta Singh. In deze memoire/theoretische beschouwing/poetische proza verkent ze het idee van het (queer) lichaam als archief met alles wat we ervaren daarin opgeslagen. Ze bespreekt zaken als chronische pijn, het baren van een kind, hoe seks haar opent en de impact van trauma.

We hebben het veel over Merel’s relatie met haar lichaam. Zelf deelde ze via haar blog het artikel ‘Everything You Know About Obesity Is Wrong’. Over hoe de medische wereld (en de maatschappij in zijn geheel) dikke mensen wegzet als ongezond en onverantwoordelijk. Absoluut een must-read.

 

Onze eerste live opname!


Zoals je in het intro kon horen hebben we op zondag 31 maart onze allereerste live opname van Ongehoord! Het Podcast Netwerk heeft ons gevraagd om tijdens het Oorzaken Festival een aflevering van Ongehoord! op te nemen. Het thema van het festival is ‘dicht op de huid’, dus veel passender gaat het niet worden. Bij een live opname hoort natuurlijk publiek. We vinden het super als jij erbij wil zijn. Alle informatie over het festival en het programma kan je terugvinden op de website.Wil je ons supporten? Dat kan!


Laat ons weten wat je vond van deze aflevering van Ongehoord! Facebook, mail, message, bel, postduif of geef ons lief een recensie en rating in iTunes! Heb je tijd om kort iets te schrijven bij iTunes, dan zijn we daar superblij mee.
Je kan ons ook steunen via Patreon, jouw bijdrage helpt in het verder verbeteren van Ongehoord! 

Become a Patron!

You may also like

MARIJE JANSSEN

Seksualiteit en intimiteit zijn voor velen van ons fundamentele onderdelen van ons leven. Ik ben gepassioneerd om mensen tools te bieden waarmee ze hun eigen seksualiteit en intimiteit vol overgave kunnen beleven.

In mijn werk ben ik LGBTQ+ en kink bewust.

Blijf op de hoogte