Ongehoord – Aflevering 3 – trans en seksualiteit: in gesprek met Lu Lodi


We namen dit gesprek op op de dag dat in de Verenigde Staten bekend werd dat de overheid daar overweegt om gender enkel nog te baseren op de fysieke kenmerken waarmee een persoon geboren wordt. Dus als jij met een vulva geboren zou worden, dan kan het zijn dat je in afzienbare tijd in de VS per definitie als vrouw geregistreerd wordt. Dit houdt in dat de identiteit van veel mensen simpelweg zou verdwijnen.

Lu beschrijft hoe ze heeft geleerd over vingeren via de zine ‘Fucking Trans Women’. Deze zine staat geheel in het teken hoe transvrouwen (en hun partners) seks hebben en ervaren. De techniek waar Lu aan refereert is ook bekend als muffing.

Lu vertelt over de hyperzichtbaarheid van transvrouwen en transfemmes en het werk wat Alok Vaid-Menon op dit vlak gedaan heeft. Alok is zeer actief op instagram en is een absolute aanrader als je ook maar enige interesse/betrokkenheid hebt omtrent genderidentiteit. Kijk vooral ook het gesprek wat Olave Basabose met hen had, dit gaat niet direct over femme visibility, maar raakt het onderwerp zeker. Daarnaast is het simpelweg een gesprek wat je gehoord moet hebben.
Meerdere keren komt in het gesprek het werk van Julia Serano voorbij. Met name de boeken ‘Whipping Girl’ en ‘Excluded’. Serano is o.a. een schrijver, activist en publiek spreker. De boeken die genoemd worden gaan over transvrouw zijn, feminiteit, seksisme en denken over gender. We hebben het ook over cliché kenmerken die we in populaire media tegenkomen als het gaat over transvrouwen, bewust misleidend of juist iemand om medelijden mee te hebben zoals in Priscilla, Queen of the Desert.
Daarna noemen we een hele rij recente media-uitingen die transvrouwen en transfeminiteit in een realistischer daglicht zetten. Series met trans representation: POSE, Orange is the New Black, Sense8 en Herstory.

Hoe maak je je eigen sextoys? In de zine Go Fuck Yourself kan je het allemaal lezen. De website Oh Joy Sex Toy! Is een enorme bron van informatie, inclusief, met humor en toffe comics. Een absolute aanrader voor iedereen die ooit maar eens in de buurt van seksspeeltje is geweest. Verder hebben we het over Lindsey Doe’s (Sexplanations) tips for DIY sex toys for people with penises. En voor als je nog meer thuis aan de slag wil: is bijvoorbeeld ook een voor D.I.Y dildo’s! Leuk om tijdens lange winteravonden mee aan de slag te gaan. Jij blij, partners blij, wat wil je nog meer?

Lu leeft en werkt in Utrecht. Ze is o.a. Verantwoordelijk voor de maandelijkse 2QT bijeenkomst in Savannah Bay. Deze support groep is voor iedereen die zich als trans/genderfluid/non-binary/agender/questioning identificeert. Ook partners, allies en familie zijn welkom, zolang ze de ruimte respecteren als een plek voor mensen die op andere plekken niet/minder gezien en gehoord worden.

SUPPORT ONGEHOORD!
Ben je fan van Ongehoord! en wil je ons ondersteunen? Dat kan! We hebben een speciale Patreon pagina waar het mogelijk is om ons maandelijks of eenmalig te supporten. Met jouw bijdrage kunnen we de kwaliteit van de podcast verbeteren door te investeren in hoogwaardige apparatuur, meer research, de mogelijkheid om meer gasten te interviewen en ons bereik te vergroten. In ruil voor jouw steun krijg je op de Patreon pagina exclusieve footage, de mogelijkheid om mee te denken over onderwerpen, boekentips en toffe oefeningen voor thuis. Plus bovenal: onze eeuwige dank!

Verklarende woordenlijst

– trans(gender): een overkoepelende term voor mensen bij wie het toegewezen geboortegeslacht niet of niet helemaal overeenkomt met hun genderidentiteit. De verkorting van transgender is trans.
– Transition/transitie: het veranderen van iemands genderexpressie, mogelijk samengaand met lichamelijke veranderingen, al dan niet verkregen door medische interventie. Transitie, wat letterlijk overgang betekent, is een complex proces dat per persoon verschilt.
– Transfemme/transfeminien: een parapluterm voor mensen die bij geboorte het geslacht ‘man’ toegewezen hebben gekregen maar een feminiene genderidentiteit hebben. Transvrouwen vallen onder deze term, maar het omvat eveneens non-binaire feminiene identiteiten.
– Transmasc/transmasculien: een parapluterm voor mensen die bij geboorte het geslacht ‘vrouw’ toegewezen hebben gekregen maar een masculiene genderidentiteit hebben. Transmannen vallen onder deze term, maar het omvat eveneens non-binaire masculiene identiteiten.
– Non-binair: term die betrekking heeft op personen van wie de gender en/of genderexpressie buiten de hokjes ‘man’ of ‘vrouw’ vallen.
– Cisgender: iemand die niet transgender is, en van wie de genderidentiteit overeenkomt met het bij de geboorte toegewezen geslacht. De verkorting van cisgender is cis.
– Dyke: Engels woord wat gebruikt wordt om lesbiennes te omschrijven. Het is oorspronkelijk een scheldwoord, maar inmiddels reclaimen lesbiennes de term. Het is beledigend om deze term te gebruiken als je zelf niet al lesbienne identificeert.
– Fag: Engels woord wat gebruikt wordt om homoseksuelen te omschrijven. Het is oorspronkelijk een scheldwoord, maar inmiddels reclaimen homoseksuelen de term. Het is beledigend om deze term te gebruiken als je zelf niet al homo identificeert.
– Passing: in dit geval refereert het aan de situatie dat een transgender persoon door de buitenwereld wordt gezien als de gender waarmee die persoon zich identificeert en daarnaast niet wordt gezien als transgender.
– Toxic masculinity/giftige mannelijkheid: de manier waarop mannen geleerd wordt hoe je een echte man hoort te zijn: dominant, geen emoties tonen, etc. Dit is schadelijk voor mannen zelf en de bredere maatschappij.
– Patriarchy/patriarchaat: een sociaal systeem waarin mannen de grootste macht hebben en in meerderheid posities van macht innemen. Politiek leiderschap, morele autoriteit, sociale privileges en invloed op bezit.

Bronnen over genderidentiteit: Trans: jaarblad over genderdiversiteit.

You may also like

MARIJE JANSSEN

Seksualiteit en intimiteit zijn voor velen van ons fundamentele onderdelen van ons leven. Ik ben gepassioneerd om mensen tools te bieden waarmee ze hun eigen seksualiteit en intimiteit vol overgave kunnen beleven.

In mijn werk ben ik LGBTQ+ en kink bewust.

Blijf op de hoogte