Ongehoord – Aflevering 13 – over de impact van PrEP, een veranderende blik op hiv en stigma: in gesprek met Sebastiaan Verboeket (PrEPnu)


Dit is Ongehoord. Dé podcast over seksualiteit in al haar verschijningsvormen. Twee keer per maand kan je een nieuwe aflevering beluisteren. De ene keer een interview met een expert en de andere keer deelt iemand diens persoonlijke seksuele levensverhaal, onder de noemer Dicht op de Huid.

PrEP, preventie en stigma

Voor deze nieuwe aflevering spraken we met Sebastiaan Verboeket, hij is de voorzitter van PrEPnu. PrEPnu is een grassroots organisatie die zich inzet voor het toegankelijker maken van PrEP in Nederland, evenals PrEP zorg. PrEP is een hiv-preventiepil, die met name gebruikt wordt door mannen die seks hebben met mannen die risico lopen op hiv. Uiteraard praten we daar uitgebreid over, maar ook over wat dit middel voor Sebastiaan persoonlijk heeft betekent. We bespreken hoe hiv nu een andere plek inneemt dan in de jaren tachtig en negentig en Sebastiaan geeft zijn mening over hoe er momenteel over veiliger vrijen gepraat wordt.

 

Wil je meer weten over PrEPnu, ga dan naar hun website met uitgebreide informatie. Ze hebben ook een heel waardevolle pagina met achtergrondinformatie, o.a. over chemsex en hepatitis c.

 

We weten allemaal dat hiv bestaat. Maar de afgelopen jaren is het gesprek en het taalgebruik omtrent hiv behoorlijk veranderd. Zo gaat het niet meer over iemand besmetten met hiv, maar hiv overdragen. Dit veranderende taalgebruik is van groot belang voor het verkleinen van het stigma wat er nog altijd omheen hangt. De hiv vereniging heeft een heel handige taalgids uitgebracht.

 

Sebastiaan vertelt hoe hij aankijkt tegen hoe er nu over safer sex of veiliger vrijen gepraat wordt. Ook op andere plekken wordt dit gesprek gevoerd.

 

De Griekse arts in New York waar Sebastiaan het over heeft is Demetre Daskalakis. Hij zet zich in voor ‘status-neutral care’ oftewel medische zorg die losstaat van iemands hiv status. Dit draagt bij aan vermindering van stigma en open gesprekken over seksuele gezondheid.

 

In Londen heb je 56 Dean Street, een bekende kliniek die heel veel goed werk doet in het kader van seksuele gezondheid. Een bekende pijler is hun focus op chemsex, wat ze met hun werk echt op de kaart hebben gezet.

Support voor Ongehoord

Laat ons weten wat je vond van deze aflevering van Ongehoord! Facebook, mail, message, bel, postduif of geef ons lief een recensie en rating in iTunes! Je kan ons ook steunen via Patreon, jouw bijdrage helpt in het verder verbeteren van Ongehoord! Als je ons steunt via Patreon heb je toegang tot uniek bonusmateriaal. Al onze Ongehoord! gast delen tips over boeken die ze gelezen hebben, interessante oefeningen om te doen of iets anders waar ze enthousiast over zijn.

Become a Patron!

You may also like

MARIJE JANSSEN

Seksualiteit en intimiteit zijn voor velen van ons fundamentele onderdelen van ons leven. Ik ben gepassioneerd om mensen tools te bieden waarmee ze hun eigen seksualiteit en intimiteit vol overgave kunnen beleven.

In mijn werk ben ik LGBTQ+ en kink bewust.

Blijf op de hoogte