Shifting Sexualities
We ondergaan allemaal veranderingen in ons leven. Sommige daarvan zijn gewenst, anderen komen ongewild en/of onverwacht. Of ze gewenst zijn of niet, dit soort veranderingen kunnen van invloed zijn op ons seksuele leven. De ene keer is het geweldig en geniet je er enorm van. Maar het kan ook zijn dat het ongemak veroorzaakt en je niet weet wat je met jezelf aan moet. In deze workshop richten we ons op de laatste variant; dat wat je kende werkt niet meer, je lichaam doet andere dingen dan je gewend bent of je wordt opgewonden van dingen die je eerder niets deden en en je hebt geen idee waar je het moet zoeken. Misschien merk je dat je ouder wordt, ben je ernstig ziek geweest, kom je terug bij jezelf na een zwangerschap en bevalling of merk je dat je seksuele identiteit in beweging is. Wat het ook is, het kan onwerkelijk aanvoelen als je lichaam minder, of op een andere manier dan je gewend bent, aangeeft waar het behoefte aan heeft. Vaak ervaar je deze veranderingen niet in je eentje, maar zijn er meer mensen bij betrokken. Of dat nu een vaste partner is, verschillende liefjes of kortstondige bedgenoten, ook zij kunnen meekrijgen dat je op een of andere manier in beweging bent.
WAAR GAAT HET OVER?
Ik ben ervan overtuigd dat we meer mogen stilstaan bij de veranderingen in ons leven en de effecten ervan. Vaak willen we er zo snel mogelijk doorheen komen. Periodes van overgang voelen regelmatig ongemakkelijk, het is moeilijk navigeren als je niet weet wat de weg en het uiteindelijke eindpunt is. Als hier ook nog eens seks bij komt kijken zijn gevoelens van schaamte, frustratie en onmacht niet ongewoon. Het oude en bekende loslaten doet pijn, ook al voelen we dat het niet meer past. Daarom heb ik deze workshop ontwikkeld: Shifting Sexualities. Het biedt de mogelijkheid om bewust ruimte te maken voor de veranderingen in ons leven en het effect ervan.
We staan stil bij dat wat we los (moeten) laten en wat dat loslaten met ons doet. We onderzoeken waar we op dit moment wel plezier en genot in ervaren of als er niets is waarvan we genieten, hoe we dat kunnen accepteren. Daarnaast verkennen we de toekomst, door te kijken waar we dan wel behoefte aan hebben als onze oude aanpak niet meer werkt. Hoe willen we onszelf zien als seksueel wezen en wat kunnen we daarvoor doen? Hoe voelen die nieuwe verlangens in ons lichaam, hoe kunnen we deze andere behoeftes onder woorden brengen? Misschien heb je al concrete ideeën hoe die nieuwe seksualiteit er uit ziet of wellicht is het juist alsof je door een mistig bos loopt en alleen maar schimmen kunt ontwaren.
In mijn workshops is een nieuwsgierige blik en de wil om jezelf te onderzoeken belangrijk. Ik vind het eindeloos interessant om te onderzoeken hoe we bij onze kern kunnen komen: ‘Waar sta je nu en waar heb je behoefte aan?’ en vanuit die kern onszelf kunnen versterken. Dat doe ik met tijd, rust en aandacht. We zijn zo geneigd alles snel te willen doen en gelijk oplossingen te verwachten. Als dat niet lukt hebben we het gevoel dat we iets verkeerd doen. Ik richt me op het proces en het kijken naar wat er nu speelt, waar ben je nu op dit moment en wat heb je nodig? Dat is mijn uitgangspunt.
OVER DE WORKSHOP
Binnen de workshop is ruimte voor seksuele gevoelens en verlangens, maar het werk wat we doen is niet seksueel van aard, de kleren blijven aan. Je gaat actief aan de slag, individueel en in kleine groepjes. Je hoeft niet met een partner te komen om mee te kunnen doen, maar het mag zeker wel. Oefeningen die je kunt verwachten zijn geleide meditaties, visualisatie en body mapping.
Deze workshop is een plek waar iedereen meer dan welkom is, hoe je je ook identificeert. Mijn workshops zijn, net als ikzelf, niet binair van aard, ik ga het niet hebben over mannelijke of vrouwelijke energie bijvoorbeeld. Ik vind het heel belangrijk om met elkaar een veilige ruimte te creëren waar iedereen open kan zijn. Daarom zijn de groepen waarmee ik werk niet groter dan maximaal veertien mensen. Op die manier kan ik garanderen dat ik mensen de tijd en aandacht kan geven die ze nodig hebben. Dat neemt niet weg dat deelnemers zelf verantwoordelijk zijn voor zichzelf en hun eigen proces.
Voor de meest actuele data, kijk in de kalender.