Ongehoord – Aflevering 3 – Seksuele voorlichting: in gesprek met Sexmatters


In deze aflevering praat ik met Eva Berghaus en Gita Buhari van Sexmatters, een organisatie die zich inzet voor positieve en taboedoorbrekende seksuele voorlichting. Eva is een van de oprichters van Sexmatters en Gita geeft op middelbare scholen regelmatig workshops over gender, seksualiteit en consent.

Eerst hebben we het over de eigen ervaringen met seksuele voorlichting. Wat leerden Eva en Gita vroeger zelf over seksualiteit. Daarna vraag ik ze wat ze graag hadden willen leren? Dat is o.a. de boodschap dat seks meer is dan alleen penetratie en dat seks nooit ‘moet’.

Verder geven de beide voorlichters hun definitie van seks en seksualiteit en hebben we het erover dat het belangrijk is om dit ook in de klassen te doen. Het is goed dat jongeren horen dat iedereen een andere betekenis geeft aan deze termen.

We praten over hoe belangrijk het is om bewust te zijn van diversiteit en de culturele verschillen als er voorlichting gegeven wordt. Sexmatters doet dit door te werken met een zeer divers team en in de workshops vooral de leerlingen zelf aan het woord te laten. De ervaringen van de leerlingen staan centraal. Deze lessen maken Gita en Eva bewust van hun eigen normen omtrent seks. Wat doen zij om deze eigen ideeën buiten het klaslokaal te laten.

In het laatste deel van de podcast tackelen we de mythes over seksuele voorlichting en hebben we het over de ‘Safer Clubbing’ workshop die Sexmatters geeft. In deze workshop maken ze het personeel van clubs in het nachtleven bewust van onderwerpen genderdiversiteit, seksuele vrijheid en het belang van een veilige ruimte. Grensoverschrijdend gedrag is voor veel mensen helaas nog altijd een realiteit als ze uitgaan. Lees ook dit artikel over seksuele intimidatie in clubs. Terwijl juist deze locaties plekken zouden moeten zijn waar de vrijheid gevierd wordt.

Wil je meer weten over Sexmatters? Check dan hun website met meer informatie en verschillende blogs. Verder kan je ze vinden op instagram en facebook.

Last but not least, op 28 juli organiseert Stichting Sexmatters samen met De School ‘Walk Proud, Talk Proud’, onderdeel van de Amsterdam Pride. Met o.a. een panelgesprek over safer clubbing.

You may also like

MARIJE JANSSEN

Seksualiteit en intimiteit zijn voor velen van ons fundamentele onderdelen van ons leven. Ik ben gepassioneerd om mensen tools te bieden waarmee ze hun eigen seksualiteit en intimiteit vol overgave kunnen beleven.

In mijn werk ben ik LGBTQ+ en kink bewust.

Blijf op de hoogte