Ongehoord – Aflevering 22 – over disability activisme, seks en leven buiten de norm met Anaïs van Ertvelde


Dit is Ongehoord. Dé podcast over seksualiteit in al haar verschijningsvormen. Twee keer per maand kan je een nieuwe aflevering beluisteren. De ene keer een interview met een expert en de andere keer deelt iemand diens persoonlijke seksuele levensverhaal, onder de noemer Dicht op de Huid.

Deze keer praat ik met Anais van Ertvelde. Anais is historica, auteur en podcastmaker. Wellicht ken je haar van de podcast Vuile Lakens, die ze samen met Heleen de Bruyne maakt. Of van het gelijknamige boek wat twee jaar geleden aankwam. In haar werk houdt Anais zich o.a. bezig met lichamen, handicap, seksualiteit en disability activism. 

Foto: Trui Hussein Hanoulle

Shownotes

Verschillende mensen gebruiken verschillende termen als het gaat praten over het hebben van een handicap. Anais kiest bewust voor ‘handicap’, anderen voelen zich comfortabel met de term beperking. In dit gesprek sluit ik me aan bij de taal van Anais en gebruiken we het woord handicap (al valt de term beperking soms ook). Belangrijk punt is dat het gaat over een persoon met een handicap, niet over een ‘gehandicapte’. 

We hebben het kort over disability studies. In Nederland houdt Disability Studies in Nederland stimuleert onderzoek en onderwijs op het gebied van disability studies. Een belangrijk doel is om bij te dragen aan een onderzoek en ontwikkelings-traditie waarin mensen met een beperking (dit is de term die disability studies hanteert) zoveel mogelijk in alle rollen te betrekken: ‘nothing about us without us’.

Wat houdt het sociaal model en het medisch model omtrent handicap precies in. Ik vond deze comic (waar Anais zelf trouwens ook in voor komt) heel verhelderend

Disability activisme

Wereldwijd zijn er veel mensen die strijden voor zichtbaarheid en rechten voor iedereen met een handicap. In dit artikel worden verschillende disability activisten voorgesteld. In Nederland zijn mensen als Tamar Doorduijn van podcast Ziek en Xandra Koster bekende activisten die zich inzetten voor zichtbaarheid en erkenning. Xandra Koster schreef voor Oneworld o.a. haar ervaringen met het stigma omtrent seksualiteit als je bijvoorbeeld in een rolstoel zit. Tamar kan je ook volgen op bijvoorbeeld twitter.

Ook de emotional labour van mensen met een handicap komt voorbij, Anais vertelt over haar eigen ervaringen hierin. K. Liddiard deed hier in 2014 onderzoek naar.

Seksualiteit

Jacqueline Kool was lange tijd betrokken bij Disability Studies in Nederland en is maker van het boek ‘Eros in de kreukels’. Ze geeft presentaties over seksualiteit en beperking.

Hannah Witton is een youtuber die regelmatig video’s plaatst over haar ervaringen en die van anderen over het hebben van een handicap aan de hand van verschillende thema’s, zo ook seksualiteit. Een andere bron die ik jullie niet wil onthouden is de podcast Disability After Dark van de Canadese Andrew Gurza. Gesprekken met mensen met een handicap over seksualiteit, maar ook over heel veel andere onderwerpen. Luistertip!

Een tijd geleden sprak Anais bij Brainwash en sprak ze over de creativiteit en vrijheid die ze ervaart door buiten de vastgelegde normen te leven.

Voor wie de serie nog niet gezien heeft, ga kijken naar Special. Verschillende mensen hebben geschreven en gepraat over het belang van een serie als Special. Anais benoemt het ook. In dit artikel voor Zizo schrijft Joppe over de impact van accurate representatie.

Support

Laat ons weten wat je vond van deze aflevering van Ongehoord! Facebook, mail, message, bel, postduif of geef ons lief een recensie en rating in iTunes! Je kan ons ook steunen via Patreon, jouw bijdrage helpt in het verder verbeteren van Ongehoord! Als je ons steunt via Patreon heb je toegang tot uniek bonusmateriaal. Al onze Ongehoord! gast delen tips over boeken die ze gelezen hebben, interessante oefeningen om te doen of iets anders waar ze enthousiast over zijn.


You may also like

MARIJE JANSSEN

Seksualiteit en intimiteit zijn voor velen van ons fundamentele onderdelen van ons leven. Ik ben gepassioneerd om mensen tools te bieden waarmee ze hun eigen seksualiteit en intimiteit vol overgave kunnen beleven.

In mijn werk ben ik LGBTQ+ en kink bewust.

Blijf op de hoogte