BLOG – Vulvavoyeurs


Al jaren speel ik met het idee om bijeenkomsten te organiseren waar mensen met vulva’s samenkomen om hun eigen vulva en die van anderen te bekijken. Een potje kuttenkijken. Het is de enorme jaren 70 vibe die me tot nu toe heeft tegengehouden, elke keer kreeg ik ook het beeld van zitkuilen, veel planten hangend in bruin en oranje gehaakte netjes en vruchtenbowl met iets te veel drank erin. Terwijl, als ik het nu zo opschrijf, dat allemaal eigenlijk niet eens zo heel erg slecht klinkt. Misschien was het toch ook een beetje schaamte. Niet zozeer over de vulva zelf, maar om het feit dat daar behoefte aan is.

Die behoefte heeft niets te maken met porno of schaamlipcorrecties, maar volgens mij veel meer met het feit dat vulva’s zoveel onzichtbaarder zijn dan piemels. Plus het feit dat vrouwen, wat nog altijd de grootste groep vulvabezitters is, überhaupt niet echt serieus genomen worden als het om hun eigen lichaam gaat en de waardering ervan. Laat staan als het om zaken gaat waar seks bij komt kijken. De clitoris, ach, die hebben we een paar eeuwen geleden ontdekt, om daarna weer te vergeten dat dat ding bestaat. Behoeftige vrouwen? Die zijn hysterisch, dus laten we een apparaat bedenken om ze te kalmeren: de vibrator. Niet dat iemand daar nu over klaagt, de vibrator. Een vrouw doet er ’te lang’ over om opgewonden te worden? Er zal wel iets mis zijn, laten we het HSDD (Hypoactive Sexual Desire Disorder) noemen en een pil ontwikkelen om dit te verhelpen want het is ‘normaal’ om binnen no time geil te zijn.
Voor veel mensen zit seks en opwinding anders in elkaar dan de maatschappelijke norm, gebaseerd op de seksualiteit van de gemiddelde man. Daarnaast is een vulva minder direct zichtbaar dan de prominentere penis.

We groeien niet op met vulva’s in onze omgeving, ondanks initiatieven van mensen als Betty Dodson (NSFW) of The Great Wall of Vagina (NSFW). Terwijl filmpjes als deze laten zien dat er nog veel mensen zijn die zich ongemakkelijk voelen of zelfs schamen voor wat er zich tussen hun benen bevindt. Ook als je je niet schaamt en je eigenlijk best goed voelt over je intieme delen kan het alsnog positief bijdragen (SFW) aan het je zelfbeeld om andere vulva’s te bekijken. Op foto’s of live. Bij dezen kom ik er voor uit dat ik een vulva voyeur wil worden, met consent uiteraard. Heb je daar ook behoefte aan, kom dan op 22 april naar de Pussy Show ’n Tell avond, meer informatie daarover in de volgende nieuwsbrief.

Oh ja en voor iedereen die denkt, vulva? Dat is toch gewoon de vagina? Is vulva soms net zo’n soort ‘verzachtend’ woord als de yoni? Nee, we hebben het jarenlang fout gedaan. De vulva is de buitenkant van het geslachtsdeel, de schaamlippen, de clitoris en de openingen van de plasbuis en de vagina. De vagina is het geboortekanaal, waarvan je alleen dus de opening kan zien. Dat je het weet. 🙂

You may also like

MARIJE JANSSEN

Seksualiteit en intimiteit zijn voor velen van ons fundamentele onderdelen van ons leven. Ik ben gepassioneerd om mensen tools te bieden waarmee ze hun eigen seksualiteit en intimiteit vol overgave kunnen beleven.

In mijn werk ben ik LGBTQ+ en kink bewust.

Blijf op de hoogte