BLOG – Over seksuele fantasie


Verleid worden door iemand met wie je in het dagelijks leven nooit seks zou hebben, overrompeld worden door niet bestaande wezens die je opvullen met hun tentakels, seks met meerdere mensen tegelijkertijd. Zoveel mensen, zoveel seksuele fantasieën. Lange tijd dacht ik dat ikzelf niet echt uit het fantaserende hout gesneden was. In mijn hoofd zag ik af en toe korte beelden, flarden van situaties waar even een schijnwerper op werd gezet om daarna weer te verdwijnen. Er was nooit echt een verhaal of duidelijke lijn in te ontdekken. De beelden waren effectief, maar de ongrijpbaarheid ervan frustreerde me.

The Erotic Mind
Dat veranderde toen ik een jaar of wat geleden ‘The Erotic Mind’ las, een doorwrocht boek over ‘erotische piek ervaringen’, geschreven door de Amerikaanse seksuoloog Jack Morin. Het werk gaat niet direct over seksuele fantasieën, maar over hoe je in detail kan onderzoeken en uitpluizen waarom je sterkste seksuele ervaringen zoveel indruk hebben gemaakt. Door hier meer over te weten krijg je meer grip op je eigen seksualiteit. Zo ook bij mij, ondanks mijn wellicht ietwat arrogante gedachte dat ik na jarenlang met seks gewerkt te hebben ik toch echt wel wist wat er in mijzelf omging. Niet dus. Door in te zoomen op mijn piekervaringen ontdekte ik dat gevoelens die ik altijd als negatief had bestempeld, zoals schaamte of vernedering, juist een essentiële rol hadden gespeeld in die onvergetelijke seksuele ervaringen. Ondanks mijn verlangen naar macht en overgave was ik er altijd van overtuigd geweest dat dergelijke gevoelens mijn eigen opwinding pertinent in de weg stonden. Morin geeft in zijn boek aan dat gevoelens die we als negatief en allesbehalve erotisch bestempelen regelmatig een lustopwekkende werking kunnen hebben. Mits ze in de juiste dosering toegepast worden. Nieuwsgierig geworden? Voor meer achtergronden kan je deze ‘Pleasure Mechanics’ podcast luisteren.

Details
Terug naar de wondere wereld van de seksuele fantasie. Deze nieuwe kennis bleek goed van pas te komen in mijn op het oog nauwelijks bestaande fantasieleven. In plaats van korte lichtflitsen bleef de lamp in mijn hoofd langer branden en ontstond er een daadwerkelijk scenario. Ik begon het leuk te vinden om steeds ‘effectievere’ verhalen te bedenken. Ik ontdekte hoe specifiek ik daarin moest zijn; de ene vernedering is de andere niet! Dat bewustzijn werd versterkt kwam toen ik mijn fantasieën begon te delen met mijn partner en hij dingen ervan ’toepaste’ in gruizige situaties. Ook al deed hij in papier exact wat ik had aangegeven, net een verkeerde intonatie of een ander woord kon ervoor zorgen dat de opwinding uitbleef. Seks-educator Charlie Glickman schrijft hierover: ‘(…) the little details often carry so much meaning. If you only focus on the big story arc and ignore the small pieces, your odds of a successful experience go down. These key details are essential because they make or break the story. If you want to be tied over the dining room table, paddled as a punishment for being “naughty,” and then soothed with oral sex, that’s a very different scenario than being tied face down on the bed, spanked with a slow warm up and lots of sensual touch along the way, and then fucked. But both of these fantasies fit into the “I want to be tied up, spanked, and then pleasured” storyline, so you need to get clear about the details that make it hot for you.’

Taboe
Mijn seksuele fantasie voelt af en toe nog heel erg taboe en dan heb ik de neiging om mezelf te censureren. Omdat de opwindende gevoelens zo op het grensvlak liggen met dat wat ik juist vooral niet wil ervaren lijkt het soms alsof ik speel met vuur, zeker als ik het deel met anderen. Snapt de ander wat ik bedoel? Mag dit wel? Straks gaat het te ver. Is het niet meer op zijn plek in mijn hoofd waar ik precies weet wat er wel en niet kan? Het kan heel spannend zijn om dat wat je in je hoofd hebt zitten tot leven te brengen. Maar dat is niet perse waarvoor je fantasie is bedoeld. Soms hebben mensen het idee ze hetgeen waar ze over fantaseren eigenlijk diep van binnen ook echt willen beleven. Ik wil hierbij benadrukken dat dat absoluut niet het geval is. Net zoals je heel erg kan genieten van een fantasie over een lange wereldreis en wat je allemaal mee zou maken, terwijl je in het echte leven er niet aan moet denken om langer dan een week van huis te zijn.
Een veel voorkomende fantasie gaat over, in meer of mindere mate, gedwongen worden tot seks. Ik ken genoeg mensen die daar regelmatig over fantaseren, maar absoluut niet zitten te wachten op een situatie waarin dit echt gaat gebeuren. Om het nog zacht uit te drukken. Fantaseren over dingen die taboe zijn kan voor veel schaamte zorgen. Sommige mensen vinden het verschrikkelijk wat er zich in hun hoofd afspeelt op hun geilste momenten. Bijvoorbeeld door die eerder genoemde angst dat je het misschien toch echt zou willen. Of omdat het zo indruist hun principes. Hierbij is het belangrijk om te weten dat het in je fantasie niet gaat over de daadwerkelijke actie die er gebeurt, maar het gevoel wat het je geeft. Als je fantaseert over gedwongen worden gaat het niet zozeer over de specifieke dwang, maar het gevoel dat die fantasie jou geeft die vaak gelinkt is aan gevoelens die je hebt tijdens je ‘erotische piekervaringen’. Want het grote verschil is dat jij in je fantasie degene bent die alles onder controle heeft. Hoe hard je in je hoofd misschien ook gedwongen wordt, uiteindelijk ben jij de regisseur die de dienst uitmaakt en exact bepaalt wat er wel en niet gaat gebeuren. In dit artikel kan je er meer over lezen.

Fantaseren over seks kan een enorme bron van plezier zijn. Of het nu grootse, meeslepende verhalen zijn of korte staccato beelden. Weet dat je fantasieën van jou zijn, niemand kan ze je afnemen en ze maken je geen slecht mens. Het kan geweldig interessant zijn om ze te onderzoeken en misschien wel tot leven te brengen. Het kan net zo fijn zijn om jouw geheime tuin voor jezelf te houden en er af en toe in rond te dwalen. Hoe dan ook, ik kan je aanraden op onderzoek uit te gaan. Het zal je wellicht verrassen wat je tegenkomt!

You may also like

MARIJE JANSSEN

Seksualiteit en intimiteit zijn voor velen van ons fundamentele onderdelen van ons leven. Ik ben gepassioneerd om mensen tools te bieden waarmee ze hun eigen seksualiteit en intimiteit vol overgave kunnen beleven.

In mijn werk ben ik LGBTQ+ en kink bewust.

Blijf op de hoogte