BLOG – Ken uw clitoris

BLOG – Ken uw clitoris


De clitoris, al lange tijd wist ik van het bestaan af. Dat lijkt voor velen van jullie misschien vanzelfsprekend, maar er zijn nog zat mensen die volwassen worden zonder ook maar te weten wat een clitoris is, alleen al omdat het in veel gevallen nog altijd geen onderdeel is van de seksuele voorlichting bijvoorbeeld. Bij mij op school kreeg ik hier ook niets over te horen, gelukkig was ik lid van de Hitkrant en de Popfoto. Voor de muziek, maar vooral ook voor de vragenrubrieken over seksualiteit. Daar kreeg ik mee dat de clitoris een klein knopje was, verstopt onder een hoedje, tussen de schaamlippen, die door stimulatie voor orgasmes kon zorgen. Misschien klein qua formaat, maar puur en alleen bedoeld voor het geven van genot: de centerpiece, the place where the magic happens. De afgelopen jaren begonnen er echter langzaam dingen te veranderen, zo kwam er steeds meer aandacht voor de G-spot, de A-spot en andere plekken in de vulva en vagina die net zoveel genot konden geven als die goeie ouwe clit.

In 1998 kwamen onderzoekers erachter dat die verstopte knop veel meer inhield. Wat tot dat moment bekend stond als clitoris bleek het beginpunt van een veel groter inwendig orgaan. Het duurde nog een tijdje voordat deze kennis doordrong tot het ‘gewone’ volk, heel langzaam zie je nu dat voorlichting aangepast wordt naar aanleiding van de meest actuele kennis. In Nederland zie je dat bijvoorbeeld bij Sense, zij het summier. Dan doen ze het in Frankrijk beter, daar worden levensechte 3D prints van clitori gebruikt tijdens de seksuele educatie op scholen.
Trouwens, dat levensechte formaat van de 3D prints is trouwens aan verandering onderhevig, zo blijkt de clitoris gedurende het leven door te groeien, zo is de clitoris van een 32 jarige vier keer zo groot dan in de puberteit.

Afgelopen maand mocht ik bij de ZB45 Makerspace in Amsterdam een eigen 3D clitoris printen. “Geinig”, dacht ik. Uberhaupt had ik nog nooit iets met een 3D printer gedaan, dus dit leek me wel tof en dan ook nog zo’n kekke clitoris mee naar huis. Kom maar door. Toevallig had ik diezelfde dag ook al een clitoris ‘moeten’ kleien tijdens een expert meeting van de Dutch Design Week en dat wat vooral heel grappig. Maar toen ik eenmaal mijn ‘eigen’ clit van de printerplaat haalde was mijn gevoel toch wel iets genuanceerder dan geinig of grappig. Sterker nog, ik was ontroerd. Voor het eerst had ik dat in mijn handen wat in mijn lichaam voor zoveel plezier zorgt en nee, het was niet een klein knopje, het was een prachtig, sierlijk object.

Zo vaak gaat het nog over de onzichtbaarheid die komt kijken bij het hebben van een vulva. Je ziet het niet, het genot is niet zichtbaar. Ergens zat er bij mij onbewust toch een gevoel bij dat het daardoor minder was. Door nu die clitoris in mijn handen te hebben, het te kunnen zien en te voelen, maakte me sterker en trotser. Mijn seksualiteit is letterlijk tastbaarder en daardoor weer een stukje concreter. In plaats van het te hebben over wat er ergens in mijn lichaam gebeurde kan ik het in handen houden en laten zien. Dat is op mijn 37e, ik hoop dat toekomstige generaties minder lang hoeven te wachten.

Wil je ook een 3D clitoris? Je kan met een ontwerp langsgaan bij een makerspace bij jou in de buurt. Daar kunnen ze je helpen met het printen. Ook worden er volgend jaar workshops gepland bij ZB45, zodra ik daar meer van weet lees je het hier!

You may also like

MARIJE JANSSEN

Seksualiteit en intimiteit zijn voor velen van ons fundamentele onderdelen van ons leven. Ik ben gepassioneerd om mensen tools te bieden waarmee ze hun eigen seksualiteit en intimiteit vol overgave kunnen beleven.

In mijn werk ben ik LGBTQ+ en kink bewust.

Blijf op de hoogte