BLOG – Over je lichaam als landkaart


Naarmate ik ouder word merk ik steeds meer dat mijn seksualiteit aan verandering onderhevig is. Met elk jaar erbij voel ik duidelijker dat seks geen statisch iets is, maar juist altijd in beweging. Zowel van dag tot dag als van jaar tot jaar. Alhoewel het ondanks die beweging vatbaarder en bekender lijkt dan vroeger, heb ik nog altijd niet het idee dat ik volledig doorheb hoe mijn seksualiteit echt werkt. Ik leg me er bij neer dat dat nooit zo zal zijn en dat dat juist ook de charme is van het hele gebeuren, een vleug van mysterie. Voorspelbaar is ook maar zo…voorspelbaar.

Laatst las ik een tweet van assistant professor of clinical psychology and sexuality studies Eric Sprankle: sex is so much more than your genitals, stop reducing it to those limited parts of your body. Exact! Dat is iets wat ik me pas door de jaren heen ben gaan realiseren. Niks mis met directe stimulatie, maar laten we het vooral niet daarbij houden. Hoe meer aandacht je hebt voor jezelf en je seksualiteit hoe meer je ontdekt over wat er mogelijk is. Het is verbazend hoe vaak je dat moet horen voordat het echt doordringt. Bij mij duurde het in ieder geval wel even en nog steeds is het goed om af en toe een reminder te krijgen.

Het is grappige is wel dat juist op dit moment in mijn leven mijn fysieke hoogtepunten niet eerder zo hoog en diep tegelijkertijd waren. Tegelijkertijd breidt mijn seksuele repertoire alleen maar uit, voorbij die hoogtepunten. Alsof de landkaart van mijn lichaam weer allemaal nieuwe onontdekte toevoegingen heeft gekregen. Ik kan me nog goed herinneren dat ik vroeger dacht dat seks op een gegeven moment wel op zou houden. Een boodschap die je ook van de buitenwereld en media krijgt ingepeperd: mooie jonge mensen hebben seks, de rest hangt er maar zo’n beetje bij. Echter, waarom horen we niet meer over hoe lekker seks kan worden met elk jaar erbij?

Nou hoor ik mensen denken, ja Marije, maar zo oud ben je nou ook weer niet. Dat klopt. Maar kijk eens naar ‘Ageless Sex‘ (NSFW*), een prachtige korte filmpje over Libby, die op haar zestigste een compleet nieuwe kant van zichzelf ontdekt. En natuurlijk ‘69: Liefde, Seks & Senior’ (SFW**), gemaakt door Menna Laura Meijer. Een film die elk vooroordeel over dat ouderen seksloos zijn onderuit haalt.

Er zijn niet alleen vooroordelen over dit onderwerp, het is vaak nog een groot taboe, zeker in verzorgingshuizen. Veel verzorgers mijden het onderwerp en negeren liever de behoeftes van bewoners. Wat gebeurt er wanneer je dement bent en in een verzorgingstehuis woont en er komt iemand wonen waar je heel graag seks mee wil en zij met jou? Dat kan voor ingewikkelde en soms ongemakkelijke situaties zorgen. Het mooie is dat als je er ruimte voor maakt het prima gaat en het mensen blij en gelukkig kan maken, zoals je kan lezen in dit stuk (SFW).

Hoe oud je ook bent, over seks weet je nooit teveel. Juist omdat niets statisch is. Ook al heb je misschien wel die zeldzame fantastische seksuele voorlichting gehad vroeger of ken je je lichaam tot in de puntjes. Dat betekent niet dat er niet meer te vinden is. Dat lichaam blijft niet hetzelfde, net als je geest en je verlangens. Blijf nieuwsgierig en durf te ontdekken, er is zoveel te beleven.

Kan je wel wat hulp gebruiken bij je ontdekkingsreis? Je bent van harte welkom bij mijn Wheel of Consent – Aangenamer Aanraken/Touching Tenderly workshops waar je leert beter te voelen wat je wil, letterlijk en figuurlijk.

*NSFW = Not Safe For Work
** SFW = Safe For Work

You may also like

MARIJE JANSSEN

Seksualiteit en intimiteit zijn voor velen van ons fundamentele onderdelen van ons leven. Ik ben gepassioneerd om mensen tools te bieden waarmee ze hun eigen seksualiteit en intimiteit vol overgave kunnen beleven.

In mijn werk ben ik LGBTQ+ en kink bewust.

Blijf op de hoogte