BLOG – Over chemseks en grenzen


Als je mijn blogs enigszins regelmatig leest weet je dat ik het belangrijk vind om ingesleten normen en waarden over seksualiteit los te laten. Vaak is het voor mijzelf heel duidelijk waarom ik vind dat bepaalde normen er niet zouden moeten zijn: bijvoorbeeld dat vrouwen een slet zouden zijn als ze veel bedpartners hebben of dat seksueel verlangen vanzelf zou moeten komen. Er zijn echter ook gebieden waar het schuurt, waar ik tegen mijn eigen grenzen aanloop. Dit zijn de plekken waar mijn rationele denken en mijn gevoel met elkaar verstrikt raken. Die ervaring had ik sterk toen ik een jaar of wat geleden naar Wasteland ging. Wasteland is een uitbundig en populair fetishfeest waar mensen samen te komen om te dansen, te feesten en te seksen (NSFW). Een plek waar het hedonisme uitbundig gevierd wordt en veel bezoekers de tijd van hun leven hebben. Voor mij was dat anders, ik merkte dat ik vastliep in die hedonistische beleving, in het je verliezen in lust en gruizigheid puur voor de lust en gruizigheid. Ik vind dit zo raar om op te schrijven, want ik weet dat juist dat gegeven: jezelf verliezen, seks zo geweldig kan maken.

Ditzelfde verstrikte gevoel kwam ik tegen toen ik me ging verdiepen in chemseks. Chemseks houdt in dat je seks hebt onder invloed van drugs als GHB, MDMA en/of crystal meth. Deze vorm van seks komt vooral voor in delen van de homoscene hier in Nederland, maar het is een wereldwijd fenomeen 1. Chemseks betekent praktisch vaak dat mensen lange seks-sessies hebben, met veelal meerdere mensen tegelijkertijd of achter elkaar. De seks wordt ervaren als extatisch, grenzeloos geil en overweldigend.2
De aandacht voor chemseks is de afgelopen jaren sterk toegenomen; er verschenen artikelen in de media en ook in mijn eigen omgeving kwam het onderwerp regelmatig op tafel. Zelf kwam ik er voor het eerst mee in aanraking toen ik in 2015 de documentaire ‘Chemsex’ zag.

Sindsdien heeft het onderwerp me niet meer losgelaten, mede omdat ik merkte dat ik het echt moeilijk vond om te voelen hoe ik hier in sta. Ik ben niet opgegroeid als homoman en ben geen deel van de chemseksscene. Ik ervaar de stigma’s niet die daarbij komen kijken. Dus in hoeverre kan en mag ik hier überhaupt iets over zeggen?
Het is niet zo dat ik het onbegrijpelijk vind. De combinatie van seks en drugs is mij niet vreemd en de keren dat het voorkwam waren bijzonder en van een geheel eigen kaliber. Los van de drugs ben ik altijd benieuwd naar de staten van zijn die je met seks kan ervaren. De behoefte aan extase, buiten de alledaagse realiteit treden en misschien ook wel loskomen van jezelf ken ik zelf ook. Dat maakt seks juist zo aantrekkelijk. Waar voor mij op dit moment een groot knelpunt zit de balans tussen het hebben van die intense ervaringen en wanneer die ervaringen verslavend worden. De boeddhistische leraar Pema Chödrön schrijft over piekervaringen: “It isn’t the special states themselves that is the problem, it’s their addictive quality.”3

Een ander punt speelt zich af nog voor de mogelijke verslaving: het is de vraag of er grenzen zijn aan onze lustbeleving. Hoe meer ik hier over nadenken hoe meer ik in een interne ethische-filosofische verhandeling terecht kom. Het confronteert me met mijn eigen openheid en overtuigingen omtrent seksualiteit. Wat houdt lust in? Is er ‘goede’ lust en ‘slechte’ lust, zelfs als alle betrokkenen consent geven? Seksuele lust is een drijvende kracht die ons veel genot kan brengen. Maar tegelijkertijd kan die kracht ons ook in de weg zitten. Het kan zo overweldigend en dwingend zijn dat je soms niet meer weet of het wel echt is wat je op dat moment wil. Zeker als je daarbij ook nog eens onder invloed bent.
Nu ik dit allemaal zo beschrijf merk ik dat voor mij het knelpunt ligt bij het kantelpunt dat je jezelf zodanig kwijtraakt dat je je persoonlijke wensen en grenzen uit het oog verliest. Dat je het contact met je partner(s) kwijtraakt en ze meer tools zijn ter bevrediging van jouw behoeftes. Volgens mij is het goed om binnen de chemseksscene (maar ook daarbuiten) relevant is om na te denken over de rol van lust in ons leven. Niet om onszelf te beperken of te beschamen in onze verlangens, maar om bewust te zijn wanneer een positieve behoefte omslaat naar een donkere begeerte.

In deze blog heb ik nog maar het topje van de ijsberg kunnen raken. Gelukkig heb ik met de Ongehoord! Podcast de luxe situatie dat ik met betrokkenen in gesprek mag hierover. Mensen die hun ervaringen en expertise willen en durven delen. Eind augustus kan je er alles over horen!

Wil je meer informatie over chemseks, bezoek dan de websites van Mainline, SexnTina (specifiek over crystal meth) en Man tot Man.

1 Deze definitie komt uit Chemsex: Stigma, Social Networks and Sexual Networks of Dutch Chemsex-participants door Tomas Geling.

2 Lust, Men and Meth: a gay man’s guide to sex and recovery door David Fawcett.

3 The Places that Scare You: A guide to fearlessness in difficult times door Pema Chödrön.

Afbeelding: David Hoffman voor Thrillist.

You may also like

MARIJE JANSSEN

Seksualiteit en intimiteit zijn voor velen van ons fundamentele onderdelen van ons leven. Ik ben gepassioneerd om mensen tools te bieden waarmee ze hun eigen seksualiteit en intimiteit vol overgave kunnen beleven.

In mijn werk ben ik LGBTQ+ en kink bewust.

Blijf op de hoogte