Ongehoord! aflevering 4 – Chemseks: in gesprek met Willem van Aken en Sjef Pelsser


Chemseks, wellicht heb je wel eens van de term gehoord of misschien is het iets waar je zelf ervaring mee hebt. In deze aflevering praat ik met Willem van Aken (Pink Unity) en ervaringsdeskundige Sjef Pelsser over wat chemseks is, de aantrekkingskracht ervan en de risico’s. We hebben het over het verlangen naar grenzeloosheid, de rol van schaamte en hoe je zo veilig mogelijk seks onder invloed kan hebben.

Hieronder vind je allereerst een verklarende woordenlijst en een overzicht van de middelen die in deze aflevering genoemd worden. Verder kan je in de shownotes links terugvinden naar relevante en interessante bronnen die meer achtergrond en context bieden.

Disclaimer: in de uitzending gebruik met name ik de termen gayscene, homomannen, mannen die het met mannen doen door elkaar. Dit kan verwarrend zijn. De term mannen die het mannen doen is het meest inclusief. Alleen al omdat niet iedere man die het met mannen doet zich identificeert als homoseksueel, omdat er bi-mannen zijn en zo zijn er nog vele andere redenen.

Elke positieve beoordeling op iTunes is van belang om Ongehoord! voor meer mensen zichtbaar te maken. Dus laat een recensie of je vijf sterren achter. We zijn je enorm dankbaar!

Verklaring van termen:

Barebacking: anale seks zonder condoom.
Bottom: passieve rol in anale seks.
Chems: drugs, middelen.
Chemseks: het gebruik van middelen (crystal meth, MDMA, GHB, Ketamine, etc) als actief onderdeel van de seks tussen MSM.
Come-down: de periode direct na afloop van het gebruik van drugs (dus als je weer nuchter bent), waarbij je de fysieke en psychologische effecten voelt van het gebruik.
Grindr: dating-app voor mannen die seks met mannen willen.
Fisten: anale of vaginale penetratie met een deel of een gehele hand.
Milkshake festival: jaarlijks open-minded en inclusief festival in Amsterdam.
MSM: mannen die seks hebben met mannen.
Scruff: dating-app voor mannen die seks met mannen willen.
Slammen: het injecteren van middelen in de ader.
Party & play: andere benaming voor chemseks, wordt voornamelijk gebruikt door mannen zelf.
PrEP: HIV-remmers voor mensen die HIV-negatief zijn. PrEP voorkomt dat je HIV oploopt.
Tina: andere benaming van crystal meth.
Top: actieve rol in anale seks.
Tripsitter: komt vooral voor in situaties waarin mensen psychedelica gebruiken (LSD, paddo’s). Iemand die nuchter blijft om de veiligheid van de mensen die onder invloed zijn te bewaken.
Wasteland: groot internationaal fetishfeest wat twee keer per jaar in Nederland gehouden wordt.

Overzicht van middelen die verbonden zijn met chemseks (bron: Drugs ABC van Unity)
Cocaïne: upper, wit poeder, wordt meestal gesnoven. Het voor energie en een zelfverzekerd gevoel. Het maakt je alert.
Crystal Meth/Tina: upper, wit poeder, wordt meestal gerookt of geïnjecteerd. Het is sterk (seksueel) stimulerend, geeft energie en focus.
GHB/GBL: downer, kleurloze vloeistof, wordt gedronken (in een ander drankje). Het geeft een alcoholachtige roes en zorgt voor ontspanning. Het seksueel stimulerend werken.
Ketamine/Keta/Special K: downer, licht tripeffect, wit poeder (soms ook vloeistof), wordt gesnoven. Lage dosis geeft een dromerige, alcoholachtige roes. Een hogere dosering zorgt voor meer tripachtige, dissociatieve effecten.
MDMA/XTC: upper met trippy effecten, komt in pil of poeder(kristal)vorm, wordt meestal geslikt als pil. Je krijgt energie en wordt alert, tegelijkertijd krijg je een sterk gevoel van verbondenheid met anderen.
Mephedrone: upper, wit poeder, wordt meestal gesnoven. Geeft een euforisch effect die lijkt op MDMA.
Poppers: snel verdampende vloeistof, wordt gesnoven. Poppers geven een snelle, kortdurende roes. Het is seksueel stimuleren. Tevens ontspant het je gladde spieren, waaronder je kringspier waardoor anale seks makkelijker gaat.
Speed: upper, wit poeder, wordt meestal gesnoven. Het geeft energie en maakt je vrolijk.

Let op, deze lijst geeft beperkte info, voor uitgebreide en gedetailleerde informatie ga je naar de website van Unity.

SHOWNOTES

Sjef noemt Engeland als land waar de term chemseks is ontstaan. Daar wordt al jaren uitgebreid aandacht besteed aan dit fenomeen. De documentaire ‘Chemsex’ geeft een beeld van de chemseksscene in Londen.

In het gesprek hebben we het over het onderzoek dat Mainline heeft gedaan onder 27 mannen die aan chemseks doen. Dit resulteerde in het rapport ‘Tina en Slammen’ dat je hier kan vinden. Mainline is een van de organisaties die zich in Nederland bezighoudt met informatieverstrekking en hulpverlening op het gebied van chemseks.

Het boek ‘Lust, Men & Meth’ (2015) is geschreven door de Amerikaanse therapeut David Fawcett. Hij ziet al zo’n ruim 25 jaar mannen in zijn praktijk die worstelen met chemseks. In dit boek geeft hij vele praktijkvoorbeelden en handvaten voor mensen die los willen komen van hun verslaving aan crystal meth.

Op een bepaald moment heeft Willem het over iemand zwepen. Hiermee refereert hij aan iemand slaan met een zweep, een onderdeel van BDSM en kink. Wat het precies omvat kan je lezen op de website van Samarium.

Wil je meer weten over PrEP? Het is momenteel een veelbesproken onderwerp in Nederland (en daarbuiten). De organisatie PrEPnu zet zich in om PrEP breed toegankelijk te maken, tevens bieden ze veel informatie.

Ben je op zoek naar hulp of wil je met iemand praten naar aanleiding van ongewenste seksuele ervaringen, je kan altijd contact opnemen per mail of langskomen tijdens mijn inloopspreekuur. Praat je liever met iemand anders, dan kan ik je ook doorverwijzen naar andere hulpverleners.

In Nederland kan je op verschillende plekken je drugs laten testen. Een geweldige mogelijkheid om gebruik van te maken als je zo veilig mogelijk drugs wil gebruiken.

Crystal Meth Anonymous is in opzet gelijk aan Alcoholics of Narcotics Anonymous. Deze groep is in Nederland door Sjef geïnitieerd. Via deze link kan je er meer over lezen en je eventueel aanmelden.
De Velvet Rage van Alan Downs is een klassieker en in mijn ogen een must-read. Het beschrijft o.a. hoe homoseksuele mannen worstelen met geïnternaliseerde homofobie en streven naar perfectie in een wereld die nog altijd is ingericht op een hetero-norm. https://www.theguardian.com/society/2011/feb/20/gay-men-depression-the-velvet-rage

Unity is een geweldige bron van informatie over de meest uiteenlopende middelen. Dat doen ze zonder oordeel. Wil je contact of heb je meer vragen? Mail dan naar pink@unity.nl of info@unity.nl.
Mainline is een organisatie die eveneens gericht is op harm-reduction. Momenteel zijn ze veel bezig met kennisvergaring en kennisverspreiding op het gebeid van chemseks. Je kan veel informatie terugvinden op de website. Pink Terrorists organiseerde een aantal maanden geleden een debat over chemseks waar onder andere de mensen van Mainline aan het woord kwamen, deze kan je hier terugkijken.

GGD-Amsterdam heeft wekelijkse inloopspreekuren voor vragen over chemseks.

Geen enkele drugservaring is hetzelfde, iets wat de ene keer geweldig was kan een volgende keer vies tegenvallen. De drug zelf is van invloed, de ene pil is de andere niet. Maar set en setting spelen ook een grote rol bij je ervaring. Je ‘set’ is je mindset en je ‘setting’ is je omgeving. Hoe beter je mindset en hoe aangenamer de omgeving, hoe groter de kans op een fijne ervaring.

Wil je meer weten, heb je vragen of opmerkingen? Mijn mailbox staat voor je open!

You may also like

MARIJE JANSSEN

Seksualiteit en intimiteit zijn voor velen van ons fundamentele onderdelen van ons leven. Ik ben gepassioneerd om mensen tools te bieden waarmee ze hun eigen seksualiteit en intimiteit vol overgave kunnen beleven.

In mijn werk ben ik LGBTQ+ en kink bewust.

Blijf op de hoogte