BLOG – Over consent


Volgens sommigen kun je consent vergelijken met het drinken van een kop thee samen. Als beide partijen zin hebben in thee heb je een goede tijd samen, maar als iemand je kopje thee niet wil, dan dring je dat niet op. Simpel toch? De praktijk blijkt niet zo eenvoudig. Instemmen met seks is niet als een kopje thee waarbij de ene persoon het aanbiedt en de andere persoon ja of nee kan zeggen. Seks is een voortdurende interactie en de motivaties waarom je met iemand wel of niet vrijt zijn soms ingewikkelder dan de keuze om samen thee te drinken.

 

Consenttrend
Het gaat de laatste jaren veel over consent (instemming).Terecht. In de nasleep van #metoo is het goed om hier flinke slagen in te slaan. Waar ik me ook bevind, in de kink-scene, onder tantraprofessionals of als het gaat over progressieve seksuele voorlichting voor jongeren, iedereen heeft het over het belang van consent. De beste seks ontstaat als je weet wat je zelf wil en wat je graag wil dat de ander doet. Een wijd open deur misschien, misschien dat daarom mensen er vaak keihard doorheen rennen zonder door te hebben waar ze precies naar toe willen.
Voor mij ligt de essentiële basis van goed consent geven bij jezelf. Seksuele zelfkennis is het startpunt. Vanuit die basis kun je duidelijker aangeven wat je wel en niet wil, waar je je goed bij voelt en waar je op dit moment nou echt helemaal geen zin hebt. Want daar is nog een wereld te winnen. Veel vrouwen groeien op met de gedachte dat ze zichzelf in eerste instantie moeten beschermen tegen kwade bedoelingen van met name mannen. Er ligt in seksuele voorlichting nog te weinig nadruk op het leren kennen van eigen verlangens en wensen. Voor je het weet ben je een slet. Mannelijke seksualiteit wordt vaak gereduceerd tot scoringsdrang en dwingende geilheid. En hoe leer je over je eigen verlangen of lichaam als je buiten de maatschappelijk norm valt? Maakt dat het hopeloos? Absoluut niet, de consenttrend leidt tot initiatieven die nuttige tools bieden om anders te leren voelen en communiceren over wat je wel en niet wil.

 

Wheel of Consent
Een sterk voorbeeld en mijn grote inspiratie is het werk van seks- en intimiteitscoach Betty Martin en haar fantastische concept: Wheel of Consent. In heldere video’s introduceert ze een genuanceerde en toegankelijke manier om te leren voelen wat je wil en wat je niet wil. Het prettige van haar werk is dat het niet alleen gaan over praten, verbale communicatie, maar dat een grote nadruk ligt op leren voelen, in je lichaam: wat voelt goed en wat niet. Je richt je in eerste instantie op jezelf: ‘Wat voel ik nu echt?’
Dat is met name voor mensen die nogal in hun hoofd kunnen zitten (ja, ik ben er ook zo eentje) een hele effectieve aanpak. Hoe meer ik werk met Wheel of Consent hoe meer ik merk dat mijn lichaam vaak hele andere dingen wil dan mijn hoofd denkt dat ik wil. Hoe meer ik mijn lichaam als leidraad kan nemen, hoe fijner mijn interacties zijn.
Daarnaast beschouwt Betty Martin consent niet als een situatie waarin de ene partij toestemming geeft aan de ander om iets te doen. Ze ziet consent in dit model als de afspraak die je met elkaar maakt over datgene wat je gaat doen en voor wie die activiteit is.  In haar video’s geeft Martin oefeningen en tips die je alleen en met partner(s) kan uitvoeren. Ook legt ze stap voor stap het Wheel of Consent model aan je uit. Leren ja of nee te zeggen tegen een kopje thee is het startpunt, maar ze leert je verder hoe je samen de beste thee kan zetten en op de meest uiteenlopende manieren op kan drinken en last but not least, voor die dat kopje thee nu eigenlijk is.

 

Workshops
Ben je enthousiast over consent, aanraking en het werk van Betty Martin? Werk je liever direct dan via een video? Ik geef regelmatig workshops en cursussen waar je in een kleine en fijne groep meer leert over de Wheel of Consent en hoe je aangenamer kan aanraken. Bekijk mijn kalender voor de meest actuele data!

You may also like

MARIJE JANSSEN

Seksualiteit en intimiteit zijn voor velen van ons fundamentele onderdelen van ons leven. Ik ben gepassioneerd om mensen tools te bieden waarmee ze hun eigen seksualiteit en intimiteit vol overgave kunnen beleven.

In mijn werk ben ik LGBTQ+ en kink bewust.

Blijf op de hoogte